Recenze knih od Petra Klímy aneb originální kuchařky
Jíst zdravě, a přesto s chutí, To bychom asi chtěli všichni. Jak ale zpracovat quinou, lilek nebo třeba cizrnu, abychom si my i naše rodina pochutnali? To zjišťovala kolegyně Martina, která testovala tři veganské kuchařky, které vydalo nakladatelství SmartPress.
20. 5. 2023Celkové hodnocení
► Kdo je Petr Klíma?
Ne, nejedná se o českého spisovatele Ivana Klímu ani o žurnalistu Josefa Klímu, nýbrž o šéfkuchaře se zálibou v rostlinné stravě. Petr Klíma má za sebou opravdu mnoho kulinářských zkušeností, které nasbíral jak v tuzemsku, tak v zahraničí, a tak se není čemu divit, že oplývá vědomostmi a recepty, které jsou hodny otištění.
Tento dlouholetý šéfkuchař dejvické veganské restaurace Country Life nyní šéfuje kuchyni školní jídelny ŽŠ Hanspaulka, kde také pořádá workshopy a učí děti vařit. Kromě toho je také úspěšným food blogerem a v nakladatelství SmartPress vydal již 3 kuchařky. A právě ty jsme pro vás testovali my.
Martina testuje
Na tuto recenzi jsem se opravdu těšila, protože knihy napsal Petr Klíma, kterého jsem znala jako šéfkuchaře v Country Life a jako pojem zdravého vaření a celkově přístupu k vaření z čerstvých a kvalitních surovin.
Na úvod musím přiznat, že nejsem velký nadšenec do vaření, a tak u mě doma až na pár výjimek moc kuchařek nenajdete :-) – a právě tahle trojice je jednou z nich. Vařím pro rodinu se dvěma malými dětmi, a tak je pro mě prioritou vařit zdravě, pestře, ale hlavně rychle. Recepty s mnoha ingrediencemi a dlouhými postupy jsou pro mě pasé s ohledem na mé časové možnosti.
Zelenina, obiloviny a luštěniny jsou základem našeho domácího jídelníčku. Mým cílem proto bylo rozšířit si díky kuchařkám obzory ohledně druhů obilovin i luštěnin, ale vlastně i zeleniny. Všechny tyto kuchařky mají stejné grafické znázornění – přehled ingrediencí, popis a na druhé straně fotografie s uvařeným jídlem, což je fajn, když se v kuchařkách potřebuji rychle vyznat. Vím totiž přesně, co mám kde hledat.
Zelenina může taky chutnat
Recepty v Zeleninové kuchařce jsou rozděleny dle 4 ročních období a jako bonus autor navíc přidal i kapitolu věnovanou exotické zelenině. Rozdělení podle ročních období je takový návrat k přirozenosti, kdy konzumujete potraviny, které v daném období rostou, a tak se vyhnete uměle vypěstovaným produktům.
Kniha obsahuje mnoho zajímavých receptů na polévky, saláty, hlavní jídla i dezerty. V kuchařce jsem objevila mnoho chuťově vynikajících receptů a za to jsem vděčná, protože ty nejlepší recepty jsou často také nejnezdravější, což se u těchto receptů nestane. Kromě toho, že recepty jsou orpavdu chutné, oceňuji, jak je kuchřka pestrá a zajímavá. Právě přichází ideální období na saláty, takže se těším, až je vyzkouším všechny.
Zeleninová kuchařka
- Autor: Petr Klíma
- Počet stran: 208
- Formát: 172 × 240 mm
- ISBN: 978-80-88244-26-4
382,00 Kč
Obilí není nepřítel
Obilovinová kuchařka představuje 13 obilovin, které by neměly chybět v žádném zdravém jídelníčku. Zahrnuje i dnes tolik diskutovanou moderní pšenici, kterou s ohledem na velký obsah lepku primárně nepoužívám. Dále pak varianty pšenice – bulgur a kuskus (lze sehnat v celozrnné a bezlepkové variantě). Dále rozšiřuje obzory domácích kuchařů o oves, ječmen, žito, jáhly, pohanku, kukuřici, rýži, quinou, amarant a čirok. Na začátku každé kapitoly najdete informace k dané obilovině a potom už jednotlivé recepty.
Vyzkoušela jsem celou řadu receptů a mými favority jsou: Vločková květáková polévka, Banánový chlebíček s vlašskými ořechy, Letní crumble s ovesnými vločkami, Ječné palačinky bez vajec, Miso polévka z mladé kapusty s pohankou a kimchi, Svěží salát z míchané quinoy s bylinkami. Můj nejoblíbenější je Letní crumble ze sladkých receptů a Svěží salát z quinoy ze slaných receptů.
Obilovinová kuchařka
- Autor: Petr Klíma
- Počet stran: 224
- Formát: 170 × 240 mm
- ISBN: 978-80-88244-23-3
382,00 Kč
Luštěniny hýbou světem
Luštěninová kuchařka je kromě luštěnin zaměřená také trochu na zeleninu a po úvodu o jednotlivých druzích luštěnin je rozdělena dle typu jídla: saláty, příloha a pomazánky, klíčené, polévky, hlavní chody a laskominy a sladká jídla na závěr. V každé této kapitole pak najdete kromě informací o luštěninách i zajímavé info o zelenině, která je v receptu uvedena. Už jen tyto „zeleninové“ kapitoly by vydaly na celou další knihu.
Nevěřila jsem, že bych tam objevila další polévky a saláty, které si dám do pořadníku k vyzkoušení, ale je to tak. Můj naprostý momentální favorit je originální Čočkové chilli.
Luštěninová kuchařka
- Autor: Petr Klíma
- Počet stran: 224
- Formát: 170 × 240 mm
- ISBN: 978-80-88244-08-0
382,00 Kč
Celkové hodnocení
Každá z kuchařek mi dala víc informací, než jsem čekala a vaří se podle nich snadno. I když stravu neřešíte a tu zdravou už vůbec ne, tyto knížky vám opravdu doporučuji, protože díky nim můžete lehce a snadno začít jíst zdravěji. Nemám ještě vyzkoušeny zdaleka všechny recepty, ale jak uvádím u jednotlivých kuchařek, inspirace je mnoho. Zatím jsem narazila na jediný recept, který mi úplně nechutnal, a to Sojové plátky na způsob Španělských ptáčků ze Zeleninové kuchařky.
Recepty byly snadné a srozumitelné. Co se týče obilovin a luštěnin, jsem velmi dobře zásobená, a tak jsem mohla často vařit, aniž bych musela nakupovat nějaké extra suroviny. Ač pro někoho budou asi znít ingredience, jako je bulgur, quinoa, polenta a miso, exoticky, jsou to běžně dostupné potraviny i ve zdravých koutcích supermarketů a nejedná se o nic zásadně drahého. I zelenina, která se u nás běžně tolik nekonzumuje, už je dnes na pultech supermarketů snadno k dostání, tak není náročné nakoupit.
Ráda bych vybrala ze všech kuchařek jeden pro mou rodinu úplně nej recept, ale je to těžký úkol. Obecně jsou u nás polévky oblíbené skoro plošně. V jejich kategorii jsem vděčná za další inspiraci, ale nechci upozaďovat ani vynikající saláty, omáčky a sladké recepty.
Hodnocení kuchařek
- kvalitní obsah
- grafické znázornění
- přehlednost
- autentičnost
- mnoho barevných fotografií
- celá edice od jednoho autora v jednom ztvárnění
Počet hvězdiček: 5,0 / 5
Jak vznikají naše recenze
Zajímá vás, jak vznikají recenze Plné Peněženky? Přečtete si o tom v našem speciálním článku.